Vad är VPN och vad används det till?

October 20, 2020

Ett Virtual Private Network, eller VPN som det förkortas, är ett användbart verktyg för alla internetanvändare, oavsett hur mycket tid du spenderar online eller vad du gör på internet. Ett VPN ger dig säkerhet och integritet när du går online - saker som är svåra att få tag på i dagens informationsålder. Även om fler och fler använder ett VPN är tekniken bakom det fortfarande oklart för många. Om du vill lära dig mer om VPN och vad det används till finns allt du behöver veta i det här blogginlägget.

Vad är ett VPN och hur fungerar det?

Om du har en allmän uppfattning om hur internet fungerar, vet du förmodligen att din internetleverantör, bedragare och vissa andra organisationer har sätt att spåra din onlineaktivitet. Din webbläsares privata surfläge skyddar inte din data, medan ett VPN kan göra mer än det.

VPN är ett verktyg som skyddar din online-aktivitet genom att lägga till en extra krypteringsnivå i dina data. Den ansluter din dator eller en smartphone till ett privat nätverk, så att dina data kan gå genom en krypterad "tunnel". Den "reser" från din enhet till någon annan punkt på internet, ofta i ett annat land, innan den tar sig till allmänheten. Dina data förblir dolda hela tiden.

Du kan också surfa på internet som om du var baserad på VPN:ets plats. Om du till exempel använder ett USA-baserat VPN från andra länder än USA kommer webbplatserna att se din onlineaktivitet som om den skulle komma från landet.

Vad används ett VPN för?

Vissa människor associerar att använda ett VPN med behovet av att dölja sin online-aktivitet. I verkligheten kommer ett VPN med ett antal fördelar som kan hjälpa alla internetanvändare i deras vardag. Här är några anledningar till varför du kanske bör börja använda ett VPN.

1. Säkra din anslutning när du använder allmän WiFi

När du surfar på internet hemma sker din anslutning via en lösenordsskyddad router och ett privat WiFi-nätverk men när du ansluter till ett offentligt WiFi-nätverk - oavsett om det är på ett kafé, ett hotell eller en flygplats - är din trafik inte längre skyddad. Dessa nätverk erbjuder öppen åtkomst för alla användare.

2. Ta tillbaka din integritet online

Det kan finnas ett antal olika anledningar till varför du vill hålla din onlineaktivitet privat. Till exempel kan internetleverantör spåra din aktivitet och det finns frågetecken kring vad de kan göra med den spårade informationen. Att använda ett VPN är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att få tillbaka din integritet online och hindra andra från att samla in dina data.

3. Åtkomst till Geo-Blockerat innehåll

En av de mest populära orsakerna till att skaffa ett VPN-tjänst är att komma åt geoblockerade webbplatser. Ibland kommer du att upptäcka att visst innehåll, streamingtjänster eller webbplatser är blockerade eller har begränsad åtkomst baserat på din plats. Att använda ett VPN är det enklaste sättet att kringgå dessa begränsningar. Detta kan vara användbart om du någonsin upptäcker att vissa filmer eller TV-program inte är tillgängliga på en streamingplattform i Sverige. Att ansluta till ett VPN-server från rätt land fixar det enkelt. När du reser kan du befinna dig i ett land där hela webbplatser och tjänster är geografiskt blockerade. Om du till exempel vill komma åt LinkedIn i Ryssland måste du använda ett VPN eller annat sätt att komma runt geografiska begränsningar.

Behöver du ett VPN?

Medan VPN har många fördelar är de inte felfria. Den största nackdelen med att använda ett VPN är att anslutningshastigheten minskar något. Det eftersom du skickar dina data till en annan plats innan den når rätt server. Men om det inte är ett stort problem för dig är det definitivt en bra idé att använda ett VPN. Allt som återstår är att välja rätt VPN-tjänst för dig. Lyckligtvis finns det gott om alternativ där ute - från ett inbyggt Windows-alternativ, VPN Chrome-tillägg, bästa gratisalternativ för Mac och de bästa VPN-apparna där ute.

Våra tekniker tipsar: Bästa VPN

  • NordVPN
  • ExpressVPN

Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!