Smartphones och annan teknik - hur påverkar de miljön?

March 28, 2020

Företag som Apple och Samsung lanserar årligen nya smartphones och många lockas av de enorma skärmarna och fantastiska kamerorna. Men bakom ligger en mörkare verklighet. Hur mycket påverkar nya teknikprylar miljön egentligen?

I princip alla i Sverige äger en mobiltelefon, och de allra flesta- 85% av befolkningen - äger en smartphone enligt siffror från Svenskarna och internet. Trots detta säljs över fyra miljoner mobiltelefoner per år.

Varje nyproducerad mobil, med en vikt på 169 g, avger hela 86 kilogram avfall. Det är mer än vad en elektrisk borrmaskin, ett kg nötkött och ett kg kycklingkött avger - tillsammans. Det är bland annat slagg från blysmältverk och gruvavfall som bidrar till den höga siffran.

Den största miljöboven är däremot inte mobilen, utan den bärbara datorn, som ger avfall på 1200 kilogram. Avfall som kan liknas med tyngden av en bil. Är det verkligen värt det? En studie från Novus visar att 29 procent av befolkningen skrotar sina datorer regelbundet trots att flera av delarna i datorerna skulle gå att återanvändas. Ytterligare fem procent väljer att lägga undan IT-produkter där deras enda uppgift blir att samla damm. Studien kommer fram till att produkterna antingen inte används och hamnar i den ökända elektroniklådan med prylar som ingen vet vad de används till, eller att de skrotas helt och hållet. I en tidsepok där miljön allt som oftast sätts i stor fokus bör det vara dags att ifrågasätta hur vi väljer att tackla våra gamla produkter när vi väljer att gå vidare.

“Vem skulle köpa min gamla teknikpryl egentligen?” kan man fråga sig själv. Men frågan behöver inte vara vem som köper den, utan vad man kan göra med den. I den tidigare nämnda studien från Novus står det att en fjärdedel låter utrustningen gå till återanvändning – och det är positivtoch där finns ett gyllene exempel på vad man kan göra med produkter som inte riktigt fungerar, eller rätt och slätt de som inte fungerar alls.

Många byter ut sin mobil varje eller vartannat år, och har därmed en stor samling mobiltelefoner som bara ligger hemma och dammar.

I dagens teknikvärld är det hundra nya grejer som dyker upp och för en som inte är speciellt intresserad av teknik kan det vara oerhört jobbigt när saker och ting inte fungerar. Det finns dock väldigt ofta en lösning när saker och ting inte fungerar längre, som kan få dina teknikprylar att kännas nästan som nya igen - eller i alla fall leva ett bra tag längre.

Så, vad kan du göra med gamla teknikprylar som du inte längre använder? Att återvinna är bra! Men visste du att 90% av alla teknikprodukter som återvinns hade kunnat uppgraderas, repareras eller återanvänts? Så innan du återvinner, se om din pryl kan uppgraderas (t.ex. genom en systemuppdatering), repareras (t.ex. genom ett skärmbyte) att eller återanvändas (ge till någon annan som kan använda den). Och om du återvinner, se till att du återvinner rätt! Mobiltelefoner, datorer och liknande sorteras alla som elavfall.

Vi på TechBuddy hjälper ofta våra kunder att få ut mer av deras teknikprylar - längre. Så låt oss kolla igenom din elektroniklåda och se om vi kan ge nytt liv till dina produkter. Vi kan hjälpa dig installera nya programuppdateringar som får din sega dator att fungera normalt igen och vi kan hjälpa dig i den stora djungeln av smartphones, och hjälpa dig välja den miljövänligaste. Tillsammans kan vi alla hjälpa vår planet och varandra.

Läs vidare:

Så gör du en enkel felsökning av din iPhone

Att köpa en ny telefon - tips!

Innan du ringer telefonsupporten - prova det här!

Så säkerhetskopierar du din iPhone

TechBuddy - vårt hållbarhetsarbete

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!