Med anledning av Coronavirustets spridning behöver allt fler stanna hemma och plugga på distans. Är du lärare eller leder studiecirklar? Eller är du förälder och undrar hur distansundervisningen kommer att vara upplagd, och om den kommer att vara tillräcklig för barnen? Vi har samlat lite information som förhoppningsvis kan hjälpa att besvara en del frågor.
Sedan ganska många år tillbaka använder många skolor möjligheten att kunna göra en hel del på distans, som tex grupparbeten, att visa presentationer, att ge hemuppgifter, läxhjälp och till viss del undervisa på distans. På många skolor använder elever och lärare gemensamma digitala ytor som delade dokument, videosamtal och chattar.
Men distansundervisning har plötsligt inte bara blivit ett inslag i undervisningen. Helt plötsligt har många fått gå över till bara distansundervisning. Fredagen den 13 mars 2020 fattade nämligen Sveriges regering ett beslut utefter Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det har lett till att Sveriges gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet har rekommenderats att gå över till fjärr- och distansundervisning (med undantag av gymnasiesärskolor, i skrivande stund) när det behövs.
Dessutom förbereds (i skrivande stund) ett förslag om en ny lag som enligt Skolverket hemsida “ger regeringen möjlighet att tillfälligt stänga förskolor, skolor, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet på nationell, regional eller kommunal nivå.”
Skolverket skiljer på begreppet fjärrundervisning och distansundervisning. Du kan läsa mer om det på Skolverkets hemsida här. Vi kommer att använda ordet distansundervisning i detta inlägg.
Lärare vill ju att eleverna ska få den utbildning de har rätt till. Men den snabbt förändrade samhällssituationen har gett många lärare en rejäl ny utmaning. Hur ska de lyckas undervisa bra under dessa nya omständigheter?
Skolverket har jobbat hårt för att snabbt upprätta en hemsida: skolahemma.se. RISE fick uppdraget av Skolverket att i samarbete med SKR, Swedish Edtech Industry och nu allra senast även UR, upprätta hemsidan. Hemsidan är säkerligen en stor lättnad för de som undervisar. Och det är imponerande hur snabbt den skapades.
Det sker löpande uppdateringar och sidan är fortfarande under uppbyggnad, och växer fram mer och mer varje dag.
Stödmaterial. Materialet på hemsidan vänder sig främst till lärare, men är också bra för föräldrar som är nyfikna på hur denna nya undervisningsform ska gå till.
Det finns redan nu stödmaterial för både lärare, rektor och de som har hand om IT på skolor.
Omvärldsbevakning. De nya förutsättningarna kom drastiskt att förändra skolors situation på många platser jorden runt. Därför kommer sidan ha en löpande omvärldsbevakning och publicera utvalt material som lärare kan använda som stöd i distansundervisning.
Forskningsmaterial. Allteftersom det successivt kommer fram studier och forskning kring pandemin kommer det också publiceras forskningsmaterial som kan hjälpa lärare att ge korrekt information till eleverna.
Tillförlitlig information. I en värld som florerar av rykten är det skönt att det kommer finnas en sida där lärare snabbt kan hitta samlad och tillförlitlig information.
Många lärare funderar säkert: Hur ska jag kunna göra min distansundervisning variationsrik och intressant? Om fantasin sinar eller om man söker inspiration finns det nu en bra hemsida som kan hjälpa. UR har lanserat ett nytt tema på UR Play: Skola hemma. Vad är det? Det är ett perfekt bibliotek med verktyg som både lärare och föräldrar kan använda till undervisning. Behöver man uppslag finns det gott om det på denna hemsida. Denna sida håller också på att byggas upp. Men redan nu finns mängder av lärande program, arbetsblad och till och med lärarhandledningar. UR är måna om att göra detta material så tillgängligt som möjligt.
Planering & Koncentration med Pluggtips: Orka plugga hemma
Där finns material som tex lär elever hur de kan hålla fokus på lektionen, höja betygen, lyssna aktivt, prioritera och komma ikapp.
Skolämnen som tex Svenska, Engelska, Samhällskunskap och Matematik finns åldersanpassad för årskurs F--3; ÅK 4-6; ÅK 7-9; Grundsärskola och Gymnasiet.
UR Play, som Skola hemma ligger på finns på UR Plays hemsida.
Men den finns även som app till din mobil och surfplatta.
För Android på Google Play här.
För Apple på App Store här.
Utöver skolahemma.se har Skolverket också en webbkurs som hjälper lärare att utvecklas i distansundervisning. Om man känner sig nyfiken på vad den innehåller kan man läsa mer här.
Hur vet man vilka föreskrifterna som gäller för skolor i Sverige? Lärare och föräldrar kan följa aktuell information, rådande rekommendationer och bestämmelser på Skolverkets hemsida här.
Om man har frågor till Skolverket kan man kontakta dem på länken här.
Är undervisning på distans sämre än den man får i klassrummet? Inte nödvändigtvis. Det behöver egentligen inte bara vara en tillfällig nödlösning. Vi är vana att tänka på skolan som en fysisk plats. Samtidigt har samhället gradvis flyttat saker som man förut gjorde på en fysisk plats till en digital plats, via internet. Idag är det tex vanligt att utföra sina bankärenden via sin internetbank. Och nu när många är hemma en längre period går många istället och handlar i mataffären, apoteket, klädbutiker och hyr film hemifrån. Många har lärt sig att se de tekniska fördelarna med att göra saker på en digital plats istället för en fysisk plats. Skulle det på sikt kunna bli en naturlig del att även utbildning flyttar från en fysisk till digital plats?
Att ha skolahemma.se och UR:s Skola hemma som hjälp leder förhoppningsvis till att många kan fokusera på möjligheterna med distansundervisning istället för utmaningarna. Skolahemma.se och UR:s Skola hemma är verkligen till nytta nu under denna period, men de har också potential att vara till stor nytta på sikt, i ett led att fortsätta digitalisera utbildning. Därför är det här en bra period för att kunna lägga tid på att lära sig att hantera de tekniska möjligheter som finns. Och förhoppningsvis kanske det inspirerar till att förändra och utveckla framtidens undervisning i en positiv riktning.
Vi på TechBuddy följer myndigheternas råd, och uppmuntrar andra att också göra det. Vår roll är att vi älskar teknik och brinner för att visa hur mycket nytta man har av den. Många har teknik hemma som skulle kunna underlätta tex distansundervisning, men kanske känner att det är för krångligt för att sätta sig in i. Vi hjälper gärna till på den fronten. Och målet är att du ska kunna använda din teknik, förstå dig på den, kunna se fördelarna med den, och att känna att det är lätt och roligt att använda hemelektronik.
_____________________________________________________
Teknikstrul men isolerad hemma? Boka distanssupport!
Vi erbjuder nu möjligheten att boka distanssupport med en TechBuddy, som ett alternativ till våra hembesök. Kanske jobbar du hemifrån och nätverket krånglar? Eller upplever du kanske problem med datorn, eller TV:n som hindrar dig från att hålla dig uppdaterad? Slipp frustrationen och teknikångesten, boka TechBuddy distanssupport här! Du får hjälp inom 24h.