Nu när miljontals människor jobbar hemifrån är det viktigt att vi har ett snabbt, pålitligt och säkert hemmanätverk. Det är också viktigt för våra privatliv, oavsett om det är för att koppla upp våra smarta enheter, ringa videosamtal med släktingar, spela spel eller helt enkelt surfa på internet.
Men hur sätter man egentligen upp ett hemmanätverk? Vi guidar dig genom de viktigaste punkterna, så att du kan skapa ett stabilt, säkert och anslutet hem på nolltid.
Först och främst, välj en bra internetleverantör. Du kan ha supersnabb, toppmodern hårdvara, men utan en internetleverantör är det inte mycket att hänga i julgranen.
Vårt tips är att göra lite forskning innan du gör ditt val. Du kan göra en snabb sökning och jämföra kundupplevelser och läsa recensioner om olika leverantörer.
Se till att du har rätt hårdvara på plats för att säkerställa en bra signal och hastighet i hela huset, för alla enheter.
Om du har en router som är flera år gammal kan det faktiskt vara värt att investera i en ny. Det viktiga är routerns processor, som kommunicerar , skickar och tar emot data. Ju bättre processor, ju bättre prestanda. Så, vi rekommenderar att du väljer en router med stöd för trådlös 802.11ac och med en flerkärnig processor (multi-core processor på engelska). Enkärniga processorer (single-core processor på engelska) är inte längre tillräckliga för att möta våra moderna krav, särskilt om du streamar mycket film eller ringer många videosamtal. Flerkärniga processorer, å andra sidan, sänder den trådlösa signalen över flera frekvenser, vilket ger dig bättre täckning och snabbare hastigheter.
Se också till att routerns processor har tillräckligt med RAM (Random Access Memories), vilket är nyckeln till snabbt och stabilt internet, särskilt när flera enheter är anslutna till routern. 128 MB RAM eller mer bör vara tillräckligt med processorkraft för daglig användning, inklusive arbete hemifrån. Om du bor i ett stort hushåll med många internetanvändare och planerar att använda ditt hemnätverk till att streama video, ladda ner stora filer, säkerhetskopiera din dator och spela spel, är 256 MB tillräckligt.
De flesta routrar genom åren kunde bara hanteras via en webbläsare, men det förändras. Många moderna routrar har en lättanvänd, integrerad app. Detta är definitivt något att hålla utkik efter när du väljer din router. Att ha ett enkelt, lättåtkomligt användargränssnitt via din smartphone är en enormt viktigt för att kunna konfigurera och hantera ditt hemnätverk.
På samma sätt är det nu standard att ha en router med en USB-port på baksidan. Detta gör att du enkelt kan ansluta din smartphone till din router för enkel konfiguration innan du har konfigurerat din WiFi.
Hur du placerar din router efter ditt hem påverkar signalen och hastigheten på ditt WiFi, så se till att du placerar den på en optimal plats.
Våra bästa tips är att placera routern så centralt som möjligt i ditt hem samt att försöka hålla den borta från andra elektroniska enheter. Routrar tenderar att sända signalen nedåt, så försök att placera din router högt upp, utan att något blockerar den.
Det har alltid hetat att de flesta routrar vanligtvis har ett täckningsområde på upp till 35 meter. Nyare routrar med stöd för trådlös 802.11ac fungerar på både 2,4 GHz och 5 GHz-band och har snarare en räckvidd på upp till 70 meter.
Den trådlösa signalen som skickas ut från routern påverkas av till exempel tegelväggar och metallramar. Dessa kan minska signalstyrkan med upp till 25%. För att ta reda på exakt hur ditt hems layout påverkar signalen, använd ett gratis verktyg som InSSIDer Lite för att kartlägga WiFi-styrkan runt ditt hem. På det här sättet kan du hitta punkter med låg täckning och sedan stärka signalerna i viktiga områden som vardagsrummet, ditt hemmakontor och så vidare (se nästa punkt).
Det bästa sättet att stärka WiFi-signalen på svaga platser i ditt hem är att investera i ett mesh-WiFi. Det är ett helt WiFi-system som består av en central router och flera "noder" som du placerar på vissa platser runt ditt hem. Dessa noder kommunicerar effektivt med varandra för att se till att du alltid har optimal hastighet och täckning i hela ditt hem.
Ett annat alternativ är att använda en WiFi-extender. Extenders upprepar signalen från din router. Det är ett ganska enkelt verktyg som vanligtvis är billigare än mesh-WiFi, även om det är mindre effektivt. Att använda en WiFI-extender fungerar bra när du vill öka signalen på en specifik plats, där du planerar att använda bara en eller två enheter.
WiFi- och nätverkssupport är en av de mest efterfrågade tjänsterna på TechBuddy. Så om du behöver hjälp med att sätta upp ditt WiFi eller extenders, kontakta oss.
Så här konfigurerar du din router:
Det finns ett par mer avancerade inställningar som du borde kunna hitta i routerns inställningsmeny som nås via den integrerade appen eller i online-webbläsaren.
Denna inställning låter dig prioritera vissa typer av aktiviteter och öka WiFi-prestandan när du behöver använda nätverket som mest. Om du till exempel behöver öka signalen för din jobbdator kan du ställa in den som hög prioritet medan du ställer in andra enheter i hemmet till medelstor eller låg. Med vissa routrar kan du till och med få en uppdelning av hur mycket bandbredd som ska tas av varje enhet i ditt hem.
Se till att QoS är påslagen och kolla sedan in det senare för att anpassa hur ditt nätverks bandbredd delas ut.
En av fördelarna med att ha en dual-core router är att du kan tilldela enheter över ett 5 GHz-band såväl som ett 2,4 GHz-band. Detta hindrar alla hemmets enheter från att tävla om en signal över ett utrymme. Det är som att öppna en extra fil på motorvägen för dålig trafik.
När du väl har skapat infrastrukturen för ditt hemmanätverk är det dags att ansluta dina enheter. Det enklaste sättet att göra detta är att använda ett dynamiskt Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) för att automatiskt tilldela en IP-adress till varje enhet. Du kan göra detta via din routers mobilapp eller IP-adressen i din webbläsare.
Du måste också trycka på WPS-knappen - du hittar det oftast på baksidan av routern. Detta gör anslutningen till det trådlösa nätverket mycket enklare för varje enhet.
Nu när du har anslutit dina enheter till ditt hemnätverk är det dags att göra en avslutande kontroll. Testa hastigheten och täckningen för alla dina enheter i hela ditt hem med en hastighetstest-webbplats, som till exempel Ookla eller Speedcheck. På så sätt kan du identifiera eventuella problemområden i ditt hemnätverk och sedan lösa dem genom att justera QoS-prioriteringar eller lägga till en signalförstärkare.
Om du har följt stegen ovan bör det vara enkelt och problemfritt att konfigurera ditt hemnätverk. Men problem kan ändå uppstå, och ibland kan det vara svårt att förstå ord och uttryck man inte är van vid.
Stressa inte över ditt hemmanätverk - ta in expert i ärendet! Kontakta TechBuddy idag och låt en Buddy sätta upp ett perfekt hemmanätverk.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.