Planera hemestern - tips på appar

July 28, 2020

I tider av snabba förändringar har många fått planera om och ta utlandssemestern hemma. Att 'hemestra' och 'svemestra' har blivit populära begrepp. Men kan semester hemma i Sverige bli bra? Absolut, med rätt planeringsverktyg är det lätt att hitta fina semesterupplevelser. Plötsligt hittar man nya smultronställen, de riktigt fina pärlorna i naturområdena och fantastiska kulturarv. Givetvis är mycket vackert under sommaren men även hösten och vintern har sin charm. Så att hemestra med kvalitet kan man göra året runt.

Men hur hittar man smultronställen, de där vackra sjöarna, naturstigarna och vandringslederna? Vi har testat flera olika appar som underlättar planeringen inför- och under hemestern.


Appen Naturkartan - en guide till Sveriges natur.

Naturkartan

Android I iOS I Webben   

Naturkartan är en tjänst skapad av OutdoorMap, som jobbar för att främja friluftslivet, som kort och gott är en guide till Sveriges natur och friluft. Den gör det möjligt för friluftsbroschyrer att flytta in i mobilen och surfplattan som en app, eller direkt på webben i datorn. Flera myndigheter, organisationer och företag använder Naturkartan för att inspirera och uppmuntra alla till ett rikare liv ute i naturen.

Olika län, kommuner och organisationer har gått samman och tillsammans bidragit med material till Naturkartan. Den är sprängfylld med tips på naturupplevelser som naturreservat, vandringsleder, badplatser, kultur och utflykter. Materialet byggs hela tiden på.  Alla guider och tips är knutna till kartfunktionen. Kartorna bygger på Terrängkartan och Fjällkartan från Lantmäteriet, och är därför väldigt detaljerade. Materialet om vandringsleder läggs inte ut förrän det är kontrollerat med markägare, kommun och länsstyrelse, så de vandringsleder som ligger inne kan man lita på att de är kvalitetssäkrade.

Hur fungerar den? En semesterdag gjorde vi en utflykt till Värmland, och med hjälp av Naturkartan upptäckte vi naturområdet Högbergsfältet. Det är ett gammalt gruvområde. Vandringslederna var tydligt markerade på plats. Men om man började tveka på om man gått rätt, eller vilse, så var det bara att kolla positionen i appen. Redan när man planerar sin utflykt kan man söka på utflyktsmål utifrån tillgänglighet, som är barnvagnstillgängligt, rullstolsvänligt och nära parkering, kollektivtrafik och toalett, vilket vi upplevde som mycket smidigt.

Kartorna går att vinkla och det finns 3 lägen att välja mellan. Den som sticker ut är de detaljerade kartorna från Lantmäteriet. Det finns många rutter, och alla är kvalitetssäkrade.

Vi hittade fram till ett övergivet kapell och en minnessten för gruvstrejken. Naturområdet låg intill en vacker sjö där man kunde blicka ut över det sköna Värmland. Höjdpunkten var att gå genom en gång i en grotta (där man fick gå hukad, och med fördel använda mobillampan) ut i en mycket vacker ravin. Naturområdet var fint skött och även grottan hade plank man kunde gå på och det fanns en skyddad ramp man gick ut på inne i ravinen med nät ovanför. Det kändes lite som Jurassic Park.


Hur är naturkarta i jämförelse med andra karttjänster?

Vi testade att jämföra Naturkartan med Google Maps, Apples Kartor och Maps.me (iOS I Andriod). Naturkartan var överlägsen när det gällde detaljrikedom, och det märks att den är utarbetad för att lätt kunna hitta i naturomgivningar. Men när det gällde att hitta informationstavlor och rastplatser så upptäckte vi att Maps.me faktiskt var vinnaren i detta fall. Där var det lätt att hitta en scenisk plats där man kunde plocka upp sitt fika och samtidigt blicka ut över sjön.

Här är en jämförelse med de 3 kartlägena i Google maps. Naturkartan är betydligt mer detaljerad, och man kan lätt se stigar och leder i den. Det kan man även i Maps.me (till höger) och den var överlägsen på att hitta informationstavlor och rastplatser.

Finns det några begränsningar?

När det gäller bekräftade vandringsleder har Naturkartan fantastisk detaljrikedom. Men i mer outforskade områden är Maps.me vinnaren i att hitta exempelvis rastplatser.  OutdoorMap jobbar i nuläget på offline-funktioner. Eftersom intresset för GPX-stöd är stort utesluter de inte att det kan komma stöd för det i framtiden, men i nuläget finns det inte. (GPX, eller GPS Exchange Format används för att till exempel kunna importera sina egna rutter, spår och vägpunkter.) Om man misstänker att man behöver onlinefunktioner är det bra att komplettera med Google maps och Maps.me.

Fler liknande appar

ViewRanger –Har också kartor från Lantmäteriet och innehåller en mängd funktioner. Man kan skapa rutter, cykelspår, kanotsträckor och vandringsleder. Det finns offlinefunktioner och det går att importera egen data. Däremot är allt förutom det mest grundläggande en betaltjänst -med köp inuti app. Webben I Android I iOS

Komoot –Komoot är ett grymt bra verktyg för rutter, cykelspår och vandringsleder. Det finns offlinefunktioner och det går att importera egen data. Materialet baseras till stor del på vad användare laddat upp. Det börjar växa fram en hel del material från Sverige också, men till skillnad från Naturkartan handlar det inte alltid om verifierade kvalitetssäkrade rutter. Det krävs ett konto för att kunna använda tjänsten. Android I iOS I Webben

Fjällkartan -offline –För Apple-användare finns Fjällkartan från Lantmäteriet som fungerar offline. iOS

Grönt väder samlar prognoser och visar vilken som med störst sannolikhet har rätt. Det finns även radar där man kan spela upp hur moln rör sig.

Grönt väder

Webben I iOS I Android

Brukar du ha flera väderleksappar installerade och växla och jämföra mellan? Är det klurigt att kunna veta vilken som har mest rätt? Det rådde skaparna av appen Grönt väder bot på. Liksom andra väderappar kan man se det lokala vädret baserat på platstjänst och detaljerade 10-dygnsprognoser. Men det som får Grönt väder att sticka ut är att den jämför prognoserna från SMHI, Yr.no, GFS. Sen jämför den prognoserna med en funktion som kallas Kombovädret, så att man ska kunna se det mest sannolika väder som ska inträffa utifrån de olika väderprognoserna. Är det träffsäkert? Vi testade under utflykten och den lyckades förutsäga en regnskur i Nora med stor träffsäkerhet.

I skrivande stund var det inte mycket på blixtfronten i Sverige -vilket bådar gott om man planerar utflykt.

Real Time Lightning Maps

Webben

Regn kanske går an, men åska sätter ibland paus för aktiviteter. Hur ska man veta när det närmar sig? Man kan visserligen räkna km utifrån antal sekunder mellan blixt och dundret. Men om man vill se exakt hur åskovädret rör sig och när det närmar sig finns en fantastisk tjänst för det. LightningMaps.org hjälper till att se när det är dags att dra ut strömmen till tekniken, och när man måste flytta in utomhusmiddagen under tak. Men inte nog med att den visar Sverige, man kan kolla åsknedslag över hela världen. Det är givetvis en viss fördröjning, vanligtvis på ca 15 sekunder. Men man ser snabbt i vilken riktning klustret av blixtnedslag rör sig åt.

Andra appar att kolla in

Även om apparna vi precis nämnt täcker det mesta man behöver kan det vara bra med lite komplement till planeringen. Här är några förslag på appar som kan hjälpa hemesterplanerna.

Stf – Svenska Turistföreningen kan man bli medlem hos och kan då nyttja deras vandrarhem över hela landet. Webben I Android I iOS

ResRobot – visar både bussar och tåg i hela landet skräddarsytt med färdkombinationer till destinationen man väljer. Fanns tidigare som app, men nu är den webbaserad: ResRobot.

Tripadvisor – bra hjälp för att hitta hotell, aktiviteter och sevärdheter. Mer anpassad för stan än vildmarken. Webben I iOS I Android

Airbnb – ifall det inte finns något passande hotell i närheten kan man kanske hitta en privat uthyrare. Webben I Android I iOS


Lycka till med planeringen och hoppas att dessa verktyg kommer hjälpa dig att få en toppenhemester. Var noggrann att följa myndigheternas råd, var rädd om naturen, ta med skräp, och elda bara på anvisade platser. Vi önskar dig en fin hemester!

Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!