Lagom smart lampa - en bra början på ett smart hem

Kylskåp som påminner innan mjölken är slut, kaffekokare som brygger kaffe och väcker en, toastolar som spolar av sig själva. Vi lever i ett samhälle som blir allt mer smart. Smarta tv-apparater, telefoner, klockor, högtalare, ja hela hemmet kan idag vara smart.

Vissa smarta saker är lätta att förstå nyttan av, som tex röststyrning GPS i bilen, det kompletta tvättprogrammet i tvättmaskinen, och en internetuppkopplad tv som man kan se Play-tjänster på. Men andra saker är kanske inte lika självklara, och det kan verka som att det tar kortare tid att göra det själv på det gamla hederliga sättet. Men ju mer vana vi blir att använda den smarta tekniken, desto lättare kommer det att bli att hantera. Och vi på TechBuddy älskar teknik som underlättar i vardagen och berikar livet. Vi vill gärna visa hur man kommer igång med tekniken.

Men har man inte ett smart hem man ska inte känna sig dum. Det kan vara bra att börja med något litet. Som en smart lampa till exempel.

Men varför i all sin dar behöver man en smart lampa? Är det inte bara att trycka igång den själv? Det finns två mycket bra fördelar med en smart lampa.


En klar fördel

Den ena är för att lura tjuven. Visst, det finns manuell timer man kan installera. Men de brukar vara knepiga att lära sig. Man ska vrida på timern och klicka i ploppar när den ska tändas och släckas. Men med en smart lampa kan man lätt ställa in tiden den ska börja lysa och släckas direkt i mobilen. 

Dessutom är nackdelen med manuell timer att det blir väldigt uppenbart att det är automatiserat, eftersom lampan tänds och släcks vid exakt samma tid varje dag. Fördelen med smarta lampor är att man kan ställa in olika scheman för att lamporna tänds och släcks mer naturligt. Och med vissa smarta lampor kan man låta mobilen lägga till ett schema automatiskt som slumpmässigt tänder och släcker lampan, eftersom mobilen känner tiden när solen går ner och upp. Sen är det trevligt att komma hem till iaf någon lampa som lyser. Många smarta lampor kan se när man slutat arbetet, om man lagt till det i kalendern, och kan tända lampan strax före du beräknas komma hem.

Ytterligare en fördel

Den andra fördelen är kanske inte lika uppenbar. Men det är att en smart lampa ofta går att dimra och ändra från varmt orangeaktigt sken till kyligt blåaktigt sken. En dimmer kostar mycket att installera, och det krävs en dimmer per lampa. Och vill man ändra sken från lampan brukar man få byta ut den. Så en smart lampa med dessa funktioner är en både ekonomisk och praktisk fördel.

Sen finns det smarta lampor med en massa discofärger, som blinkar loss. Och vissa kan lysa i 100-tals färgnyanser. Och visst det är kul, för att snabbt skapa feststämning, men den vardagliga nyttan är kanske inte lika uppenbar.

Men att kunna ändra färgtemperaturen mellan kyligt och varmt sken är praktiskt. Tex om man jobbar hemma och föredrar ett visst sken, för att sen under kvällen använda samma lampa som mysbelysning med ett annat sken. Eller om man testar kläder och vill se hur de ser ut i utomhusljus respektive inomhusljus.

Test av en lagom smart lampa

Vi har provat en enkel variant av smarta lampor. Just denna hittade vi på Clas Ohlson. Den kräver ingen app, utan styrs via en egen liten fjärrkontroll. Så vill man komma igång med ett smart hem, men känner att steget till att använda appar för smarta hem är för stort, då är en sådan här lampa en mycket bra start.

Den var mycket enkel att installera. Man plockar ur den ur förpackningen och skruvar i den i den lampa man vill va den i. Lampan får inte vara tänd än. 

Sen plockar man fram fjärrkontrollen. Den drivs av ett litiumbatteri, och det stod i manualen vilken sort det var (i detta fall CR2450), så vi köpte till en sådan.

Därefter tänder man lampan och håller in en sifferknapp på,fjärrkontrollen till lampan blinkar till. Sen är de sammankopplade! Det är allt som behövs. Lätt som en plätt.


Vill man ha flera smarta lampor kan man koppla dem till de andra sifferknapparna. Det behöver däremot vara lampor från samma tillverkare som fjärrkontrollen. Fjärrkontrollen drar väldigt lite batteri, eftersom den stänger ner sig efter ca 15 sekunder. Men den kommer ändå ihåg senaste inställning när man sen väcker den genom att trycka på den. När de är sammankopplat och färdigt använder man fjärrkontrollen till 3 stycken funktioner:

  1. På/av-knapp (som sitter i mitten): Att tända och släcka dem.
  2. På undre touchkontrollen: Att ändra färgtemperaturen på dem, från varmt till kallt sken. Man drar helt enkelt fingret utefter touchpanelen för att ändra färgtemperaturen. På bilden är det draget ytterst i bägge ändar för att visa skillnaden, men ett mellanläge är oftast mest trevligt.
  1. På övre touchkontrollen: Dimra genom att föra fingret fram eller tillbaka över touchpanelen.

Man kan justera varje sammankopplade lampa separat, och ställa in olika dimring och färgtemperatur på dem.

Så detta är ett lätt sätt att ta steget mot ett smart hem med. När man vant sig vid att använda den kan man gå vidare till andra smarta lampor som kopplas till appar. Då öppnar sig en rad andra möjligheter. Vill du ha råd om hur du kan göra ditt hem smart, fast bara lagom smart till att börja med? Boka hem en Buddy här, så hjälper vi dig.



Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!