Världens vanligaste lösenord fortfarande är 123456, och på andra plats kommer 123456789. Inte speciellt säkert. Med jämna mellanrum kommer det nyheter om att lösenord har hackats hit och dit. Därför är det viktigt att skapa ett starkt och säkert lösenord och att inte ha samma på alla ställen. Men hur gör man det? Och hur ska man egentligen komma ihåg alla dessa kombinationer av vad som kan verka vara en oförståelig samling bokstäver och siffror. Men det finns knep.
Lösenord som 123456, qwerty, 111111 och password är lösenord vi alla vet att vi bör undvika. De är också de vanligaste lösenorden i världen. För att lösenord ska bli säkert krävs det istället att du blandar bokstäver, siffror och specialtecken, vilket många hemsidor också kräver. Du bör inte använda dig av ord som går att slå upp i ordboken, eller namn på människor i din omgivning.
Du kan du komma på några enkla regler hos dig själv som gör att du enklare kommer ihåg ordet du väljer. Till exempel kan vissa siffror liknas vid bokstäver, så här:
A - 4
S - 5
T - 7
I - 1
B - 8
Det här kan ju fortsätta i all oändlighet nästan, bara man har lite fantasi. T.ex. skulle ordet "Datormus" kunna se ut såhär: "D470rmu5". Då har du ett ord som du kan komma ihåg och byter ut en del bokstäver till deras motsvarande siffror.
Ett annat tips är att göra som de klassiska ramsorna man lärde sig i skolan när man var liten. Börja med att sätta ihop en mening, t.ex: Jag bor i Stockholm på Bondgatan 56! Om du då tar första bokstaven från varje ord, såhär: JbiSpB56! så får du ett mycket säkrare lösenord som kan vara enkelt att komma ihåg, bara man tänker på meningen. Du inte ha samma på lösenord på flera ställen. Därför kan det vara fördelaktigt att blanda in sidan i fråga i den mening som du har i minnet. T.ex.: "Jag har 75 vänner på Facebook." Detta blir då: Jh75vpF.
Alltså, för att skapa ett säker lösenord bör du:
Om du inte redan planerat att byta ditt lösenord - gör det! Det är viktigare att ha ett säkert lösenord än vad många tror och att lägga några minuter extra för att fundera ut ett sådant är värt det. När man väl har kommit på ett system till sina lösenord brukar det vara enkelt att komma ihåg.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.