Dags för flytt snart? Känns det som att det är många bollar i luften, en massa att minnas och ta reda på? Vi ska titta på vad man bör tänka på innan, under och efter flytten när det kommer till tekniken.
Kolla följande på visningen
Redan på visningen kan det vara bra att checka följande:
Var är eluttagen placerade?
Är det fritt fram att själv välja elavtal?
Ingår några TV-kanaler?
Var är uttag för TV placerat?
Var är uttaget för bredband placerat?
Är det fritt fram att välja bredbandsleverantör?
Om det finns fiber att tillgå, vad är det kopplat till för lägenhetsnummer?
1. Välja elavtal
Självklart vill man kunna använda tekniken så snart man flyttar in. En bra början är att hitta ett elavtal. Kolla redan på visningen om bostadsrättsföreningen eller hyresvärden har en bestämt leverantör eller om man kan välja själv.
De elavtal man brukar få välja mellan är Rörligt, Fast och Mixat. Priset på ett rörligtelavtal baserar sig på den allmänna månadsutvecklingen på elbörsen. Generellt sett betyder det låga räkningar på sommaren och lite dyrare räkningar på vintern.Fast pris är ett bestämt månadspris under en bestämd period. Fördelen är att man vet exakt vad man betalar i månaden, hur mycket elpriset än varierar på elmarknaden.Mixatpris är medelvägen mellan rörligt och fast avtal. Det är inte alla elbolag som erbjuder det. Den består av en del av priset av ett rörligt elpris och en del av priset på en fast del av elpriset. Utöver den el man förbrukar och betalar för tillkommer även en nätavgift. Varför finns nätavgiften? Den täcker kostnaderna för att driva elnätet.
Att välja elavtal behöver inte vara jobbigt. Det finns flera sidor som enkelt guidar dig fram till ett skräddarsytt förslag. Här är förslag på några sådana sidor (och jämför gärna på flera olika): Elskling.se, Compricer.se, El.se
Innan du jämför el, samla gärna dessa uppgifter:
Bostadsyta - storlek på nuvarande bostaden mätt i kvadratmeter (m2) och storlek på nya bostaden mätt i kvadratmeter (m2).
Nuvarande elavtal - kolla om ditt nuvarande elavtal är bundet och om en flytt isåfall är kostnadsfri. Vissa har elavtal hos ett bolag och nätavgiften hos en annan, då kollar man bägge elbolagen.
2. Välja bredband
En bit som många tycker känns snäppet roligare att välja är bredbandsavtalet. Ta reda på vilka leverantörer du kan välja mellan - fråga gärna redan på visningen, annars vet hyresvärden ifall det är en hyreslägenhet och bostadsrättsförening ifall det är en bostadsrätt.
Ibland finns det flera val av bredbandsuppkoppling i bostaden.
Fiber – ger möjlighet till höga hastigheter. Uttagets placering: vanligen vid ytterdörren.
Uttag för kabel-tv – är fortfarande vanligt och man kommer upp i höga hastigheter även där. Comhem har länge varit kända för sådana ”3 hål i väggen”-uttag. Uttagets placering: oftast i vardagsrummet.
Mobilt bredband – ifall det varken finns möjlighet för att dra in fiber eller genom uttaget för kabel-tv kan man se över möjligheten med att istället ha mobilt bredband. Det finns nu sådana abonnemang med obegränsad surf som erbjuder rätt så höga hastigheter. Beroende på täckning (från mobilmasten) kan hastigheten däremot ibland svaja mer än på en fast uppkoppling.
ADSL – via telefonjacken. Börjar bli alltmer sällsynt. Är oftast dyrare än andra alternativ och når inte upp i så höga hastigheter. Hastigheten beror också på avståndet till närmaste central. Uttagets placering: huvudjacket brukar vara placerat i hallen eller i äldre lägenheter ibland i köket.
Parabol eller satellit – fortfarande ett populärt val hos många villaägare, speciellt om de inte har fått fiber indraget. Uttagets placering: Går oftast kabel från parabolen ner till vardagsrummet där uttaget finns. Det ser ut som ett uttag för kabel-tv.
Elnätet – ett lite mer sällsynt alternativ, men det erbjuds på vissa platser genom elbolag.
3. Bestäm abonnemang
Bra frågor att ställa sig: Vad kommer uppkopplingen användas till? Är det mest att bara surfa, eller streama film, arbeta hemifrån, ha videokonferenser eller spela online? Hur många kommer att använda bredbandet? Var kommer bredbandet att användas? Är det mest hemma, eller finns det behov av att kunna flytta med sig till en annan bostad? Hur snabbt kommer jag vilja kunna surfa? Det finns bra sidor som hjälper dig att svara på dessa frågor och utefter det välja en bredbandsleverantör, exempelvis Bredbandsval.
Att tänka på: liksom med elavtalet finns det några saker som är bra att kolla upp innan man tecknar avtalet. Ingår startavgiften i priset? Hyr man utrustningen (som tex router), eller köper man den? Är det andra avgifter som tillkommer? Hur lång är bindningstiden, och vad händer om man flyttar inom bindningstiden? En annan sak att tänka på är säkerhet och integritet. Om det känns viktigt för dig kolla hur leverantören hanterar data och vilken som lämnas ut. Överväg också tilläggstjänster som de erbjuder, med antivirusprogram och brandvägg.
4. Utrustning och placering
Och sist men inte minst: vilken utrustning kommer behövas för att få bra WiFi-täckning i hela bostaden? Oavsett hur den nya bostaden ser ut har vi fyra grundläggande tips som kan hjälpa dig att välja vilken utrustning som behövs och hur den ska placeras:
Placera din router så centralt i hemmet som möjligt, för att få bästa möjliga täckning. Har man en liten bostad räcker oftast detta. Men om routern behöver placeras på ett olägligt ställe kan man lösa det med någon av alternativen i följande punkter.
Använd accesspunkter för att få en bättre signal i stora utrymmen och om du inte är rädd för kablar. Enkelt uttryckt är det att ge routern en förlängd arm. Man drar vanligtvis en nätverkskabel från routern till accesspunkten, som man placerar så att den når ut med sin signal så mycket som möjligt. Accesspunktens jobb är sedan att skicka ut WiFi. Många som har källare eller övervåning använder en accesspunkt för att få bra WiFi-täckning på ett annat våningsplan.
Placera en repeater mellan din router och där du vill ha bättre täckning. Om man inte gillar kablar kan detta vara en lösning. Enkelt uttryckt tar en repeater emot signalen från routern och repeterar samma signal vidare, lite som viskleken.
Investera i ett mesh-nätverk där du har flera småroutrar istället för en stor; för bäst täckning och snabbast uppkoppling. Detta har blivit ett av de mer populära alternativen.
Hand i hand med bredbandsabonnemanget hänger nu för tiden även TV-abonnemang. Många bredbandsleverantörer erbjuder paketpriser på TV, bredband och mobiltelefoni. Kolla gärna redan på visningen om det ingår några grundkanaler. Vissa hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har ett litet grundutbud av kanaler som man kan se via antennkabel. Vill man ha fler kanaler och bättre bildkvalitet finns alternativen att ta det genom bredbandsleverantören (antingen genom kabel-TV-uttaget, eller genom fiberuttaget) eller om man vill skaffa parabol eller satellit.
Att tänka på: På visningen, se efter var eventuell kabel-TV-uttag finns och/eller var uttaget för fiber sitter. Varför är det viktigt? Om man vill ha digital-TV brukar man med abonnemanget få med eller köpa till en digital-TV-box. Den boxen behöver vara ansluten till bredbandsroutern (som antingen sitter där fibern kommer in i hallen eller vid kabel-TV-uttaget). Boxen vill man vanligtvis ha vid TV:n, men routern befinner sig oftast i ett annat rum. Hur löser man det?
Om du har fiber med flera LAN-uttag: se efter om det finns andra uttag (LAN-uttag) i bostaden som liknar fiberuttaget. Kolla om det finns ett i anslutning med där du önskar ha TV:n. Om det finns ett sådant i närheten kan du andas ut, för då behövs bara en kort nätverkskabel mellan det uttaget och digital-TV-boxen.
Om du har fiber men inga fler uttag: 1. Antingen får man dra en nätverkskabel från routern hela vägen till digital-TV-boxen. 2. Eller så kan man lösa det med trådlösa extenders. Det är en sändare och en mottagare. Sändaren kopplar man till routern och mottagaren kopplar man till digital-TV-boxen. Då får överförs signalen trådlöst och man slipper en lång nätverkskabel. 3. I vissa fall finns det leverantörer som kan erbjuda andra lösningar. Men trådlösa digital-TV-boxar är än så länge sällsynta. Däremot om det handlar om en Smart-tv som har inbyggd plats för en digital-tv-mottagare (en modul) kan det hända att det varken behövs trådlösa extenders eller en lång nätverkskabel.
Om man har bredband genom kabel-tv-uttaget: brukar det inte vara någon fara, eftersom routern då ofta står i samma rum som tv:n. Om det behövs en nätverkskabel mellan routern och digital-TV-boxen handlar det förhoppningsvis inte om en jättelång nätverkskabel.
Rådfråga gärna oss TechBuddy om denna bit. Vi hjälper gärna till.
6. Välja Smart hem
Funderar du på att göra nya bostaden smart? Vad är ett smart hem egentligen? Enkelt uttryckt är det en hem utrustat med ett antal enheter som automatiserar uppgifter som normalt hanteras av människor. Det kan handla om att tända och släcka lampor, starta takfläkten, brygga kaffe och säga till när kylen börjar bli tom. Dessa enheter styrs genom applikationer, röstkommandon, automatisering eller genom AI.
Vad är fördelen med ett smart hem?
Spara energi (och pengar). Många använder sitt smarta hem för att ansluta lampor och apparater så att de kan använda mindre energi genom att slå av dem när de inte används. Genom att automatisera värme- och luftkonditioneringssystem kan smarta termostater snabbt och exakt reglera värme och kylning av ett hem. Detta minskar vanligtvis elräkningen.
Förenkla. Komfort är värdefullt. Detta kan vara en drivkraft till att skaffa ett smart hem. Man kan börja enkelt, med exempelvis en smart lampa. Dessa kan man tända och släcka med röstkommandon, sensordetektering eller genom ett schema. Läs mer om smarta lampor i inlägget Lagom smart lampa -en bra början på ett smart hem.
Få hjälp med hushållsuppgifter. Om man tycker att städa är tråkigt kan man låta en robotdammsugare sköta jobbet eller låta en annan robot klippa gräsmattan. Tänk att ha en kyl som hjälper till att skriva en inköpslista och se till att maten blir levererad hem.
Göra hemmet nöjesinriktat. Många skaffar ett smart hem för att kunna förenkla att enkelt och smidigt sätta på igång musik, TV:n och filmer.
Andra viktiga tips
Där du har värdefull teknik, och elektroniska saker du är försiktig om, investera gärna i ett grenuttag med överspänningsskydd. Exempel på hur sådana ser ut finner du här. Det kostar lite extra, men är en bra säkerhetsåtgärd. Om blixten slår ner så skyddar ett sådant uttag mycket mer. Men vi betonar att även ett starkt överspänningsskydd endast ger ett visst skydd för överspänning. Därför är tipset att dra ut strömmen till tv, dator, modem och router under åskoväder, eller när man är borta en längre period.
Funderar du på nya vitvaror eller teknik? Kanske en ny diskmaskin eller tv. Om man vill tänka både på elräkningen och miljön är det bra att kolla energimärkningen. Den visar hur energieffektiv apparaten är. Det finns i följande skala: E, D, C, B, A, A+, -A++.
Om man har äldre elektronik kan det vara bra att stänga av helt istället för att sätta i stand-by. Förr var det problem med att produkter även i standby-läge drog mycket ström. Nuförtiden har däremot de flesta nya produkter inte detta problem.
Vid flytt måste man meddela försäkringsbolaget när man flyttar in på nya adressen och boytan. De utvärderar också högsta ersättningsbelopp och sätter självrisken.
Slutligen är det viktigt att anmäla sin flytt. Det gör man på Skatteverket. Kolla upp vilka företag och organisationer som du behöver uppdatera din folkbokföringsadress till. För att lätt hitta de som är viktigast kan man gå in på sin mobilbanks kontoutdrag och se vilka man brukar göra betalningar till.
Är du intresserad av att uppgradera din hemelektronik och är osäker vad som kan vara den bästa lösningen? Boka en TechBuddy och vi hjälper dig med att komma igång. Du kan få hjälp i hemmet eller via telefon som distanssupport.