8 tips för framgångsrika videosamtal

April 8, 2020

De senaste veckorna har appar för videosamtal, som exempelvis Zoom, Google Hangout eller Teams, varit bland de mest nedladdade apparna i världen. En del är vana vid videosamtal och är bekväma med det. Andra känner sig kanske mer kamera-blyga (även sådana som är uppväxta med Skype och Youtube), och har kanske tidigare föredragit telefonsamtal. Men nu verkar det som att vi alla kommer få vänja oss att vara mer framför webbkameran. Vad bör man tänka på innan man sätter igång ett videosamtal? Vi guidar dig snabbt med 8 olika tips.

1. Webbkamera

De flesta enheter har idag inbyggda kameror. Om man saknar webbkamera kan man köpa en extern. Några tips finns här.

Placeringen av webbkameran är viktigt.

2. Placering

Att placera webbkameran i rätt höjd är viktigt. Vi tittar ofta ner mot våra skärmar när man håller sin mobiltelefon eller platta, eller vinklar upp skärmen på laptopen. Och den vinkeln, underifrån, är sällan smickrande. För att få den mest smickrande vinkeln kan man placera webbkameran så att den ligger strax ovanför ögonlinjen, vinklad något nedåt.

Hur gör man det på ett enkelt sätt? Sätt en låda på bordet där man ställer sin laptop, platta eller mobiltelefon. Eller sätt en trave böcker under. Man kan också använda stativ om man använder en mobiltelefon.

Ett exempel på en välplacerad kamera.

Hur man själv är placerad är också viktigt. Man vill inte vara allt för nära, för det blir verkligen in-your-face-upplevelse. Men sitter man för långt borta kan det bli svårt att se, eller så faller man in i bakgrunden. Så hur gör man? En bra tumregel är att sitta på ett sådant avstånd att större delen av överkroppen syns i bild. Nästan en armlängds avstånd från webbkameran.

Bra belysning förbättrar videosamtalet.

3. Belysning

Belysning är viktig för att man ska kunna synas bra och framträda snyggt i kameran. Målet är att ha fin och jämn belysning i ansiktet, så att det minimerar skuggor i ansiktett. Man behöver ingen dyr uppsättning med studiolampor. Hur gör man? Egentligen behövs bara två spotlampor som man kan klämma fast på något på vardera sida bakom skärmen. Helst ska de vara placerade i samma höjd som webbkameran, men det kan man pröva sig fram med. Har man inte klämlampor kan man även använda mysbelsyning. Ljuset behöver inte vara superskarpt. Det ska vara behagligt för dig själv också. Man kan även köpa smarta lampor som man kan ändra ljuset på, både i styrka och sken (från kyligt till varmt sken). Se även vår guide om smarta lampor här.

Om man inte har lampor finns det en annan nödlösning: Öka ljusstyrkan på skärmen till max, eller gör det på en skärm som man har bakom. Det hjälper mer än man tror. Även om man inte uppnår den ultimata belysningen så ser man ändå mycket bättre ut än om man bara nöjer sig med vanlig rumsbelysning.


4. Bild (från webbkameran)

De flesta externa webbkameror kommer med någon form av programvara för att justera exponering, balans och färg. Inbyggda kameror har i allmänhet inte det. Men om man jobbar hemifrån och har många videokonferenser kan det ju vara bra att ha. Hur gör man då? Det finns bra programvara för sådan, som tex Webcamoid som är gratis och iGlasses som man kan testa gratis (tyvärr ej för Facetime-kamera). Sikta efter fin, naturlig färg. Överdriv och övermätta inte. 

5. Ljud

I princip alla webbkameror har inbyggd mikrofon. Nackdelen med att ha en billig webbkamera eller mikrofon är att de ofta inte kan kontrollera bakgrundsljud och omgivningsbuller som kan krypa in. De brukar också göra att rösten låter smal, inte så dynamisk och klar. Tonen är viktig för att kunna ha ett behagligt videosamtal. Något att tänka på är att en aktiv mikrofon och högtalare som används i konferens ofta leder till obehaglig rundgång. Men allt detta går att undvika.

Hur gör man? Headset är den enklaste lösningen. Men man kanske inte vill ha hörlurar med sugrörsmik på framför munnen. Då finns det trådlösa headset som man har direkt i örat. De ger också mer frihet att röra sig. Ett friare rörelsemönster ger också ett naturligare videosamtal. Är det en konferens, var noggrann med att muta mikrofonen redan innan du går med i samtalet.

6. Bakgrund

Bakgrunden är också viktigt. I videosamtal med vänner är det kanske inte a och o, men om man jobbar hemma och har videosamtal är denna bit viktig på många olika områden. En neutral bakgrund är ditt bästa alternativet. Man vill undvika att ha distraherande saker i bakgrunden. Fundera på vad som syns i din bakgrund, och om du är okej med att det ska finnas med i videosamtalet. Är det för jobb hemma, kolla t.ex. på väggen om det finns affischer som kanske inte matchar med företagets policy, eller böcker i bokhyllan bakom, med böcker och prydnad som kanske bara bör vara guilty-pleasures. Kolla om det finns något som speglas i kameran. Kanske en spegel i bakgrunden är riktad in i garderoben, eller in i köket. Detta gäller också andra som befinner sig i lägenheten. Informera dem att du sitter i videosamtal, så att man inte råkar ut för att någon i pyjamas dyker upp i bakgrunden. Se också till att vara så ostörd som möjligt. Kanske undvika att ha bakgrundsmusik på, eller starta espressomaskinen eller torktumlaren samtidigt som man har videosamtal. 

Om det är för mycket att städa undan, vad kan man göra? Placera dig framför en mörkläggningsgardin. Eller spänn upp ett struket Ikealakan bakom dig, eller en disktret enfärgad gardin. En bra tumregel med skärm bakom sig är att kolla hur skuggan blir. Placera dig så att skuggan blir så liten som möjligt. 

7. Utseende

Hur är det mer kläder? Är det jobbkonferens gäller det att inte vara för avslappnat klädd i mjukis och linne, men samtidigt inte heller överklädd med kostym, väst och frack. De tips som följer nu är inte för samtalet med en vän eller släkt, utan mest i affärssammanhang. 

När det gäller färger på kläderna: kolla gärna vad nyhetsankare och programledare brukar ha på sig på tv. Bär inte vitt (skjortor, blusar eller jackor). Ofta framstår vita kläder i webbkamera som alldeles för ljusa och distraherande. En ljusblå, ljusgrå skjorta eller blus är ett bättre alternativ.

Undvik även att ha rent svart kläder på kameran. Webbkamera kommer att anpassa sig för att försöka visa det svarta och det kan få ansiktet att blekas ut på grund av överexponering. Superljusa färger (ljusröd, illgul, rosaskimrande tex) kan också orsaka problem och ge din hud en lätt rödaktig, onaturlig färg på kameran. Som regel: om kläderna har en mycket hög kontrast mellan två färger, kommer det inte att fungera bra på kameran. Något annat att tänka på är att inte ha alltför framträdande mönster på kläder, eftersom det brukar framstå som distraherande.

Enkelt sammanfattat: ha på dig något som är snyggt och som du känner dig bekväm i, men som är neutralt, med så lite kontrast som möjligt, så att kameran kan fokusera på ditt ansikte.

Om man har glasögon kan man kolla om de blänker mycket eller reflekterar skärmbilden allt för mycket. Om man kan ha linser kanske det är att föredra om glasögonen inte är antireflekbehandlade.

Det finns även filter och effekter för att bättra till utseendet. I Skype finns exempelvis funktionen 'Gör bakgrunden oskarp'. Det blurrar till bakgrunden så att fokus helt hamnar på personen i förgrunden. Men ibland kan dessa effekter vara lite för effektiva och blurra till eller skapa oskärpa som stör. Eller så är de inte perfekt avpassade, och ser bara konstiga ut. Det är därför bra om man kollar av en förhandsvisning av hur det ser ut.

8. Uppkoppling

En bra anslutning är också av stor betydelse. Ofta fungerarar det bra att videosamtala på hemnätverket via WiFi. Men ska man ha en videokonferens och skärmdela, är det ofta bättre att vara fysiskt ansluten till routern (med en nätverkskabel). För videokonferenser brukar en anslutningshastighet kring 10MBit/s både upp och ner. Testa din hastighet på Bredbandskollen. Kolla med de andra hemma om de samtidigt använder nätet mycket och t.ex. streamar film. Det kan påverka din videokonferens. 


Sammanfattningsvis kommer här är en snabb checklista:

- Rensa och städa upp i utrymmet som kommer synas i videosamtalet.

- Kontrollera att webbkameran är i rätt höjd.

- Kontrollera din belysning.

- Kontrollera förhandsvisningen och att det ser bra ut.

- Kontrollera att din mikrofon fungerar och att du hörs tydligt, men se också till att det inte blir rundgång. Stäng av mikrofonen innan du går in i videokonferensen. 

- Meddela de andra i lägenheten att du videosamtalar.


Händer något oväntat i bakgrunden - bjud på det. Det är oftast inte hela världen. Skratta lite, adressera det mycket kort, beklaga snabbt, och gå sen vidare. Så använd lite tid till att förbereda ett bra utrymme för videosamtal. Genom att göra det blir videosamtalen mer naturliga, behagliga och lagom avslappnade.

Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!